Lente! Met welk ongedierte kun je te maken krijgen?

Ongedierte in de lente

De lente is over het algemeen een heerlijk seizoen. De natuur komt namelijk weer tot leven! Aan de bomen verschijnen knoppen, jonge dieren huppelen door het weiland en… plaagdieren verschijnen weer op plekken waar je ze liever niet wilt zien. We wijden daarom een artikel aan het ongedierte dat tijdens de lente weer wakker wordt en vooral hoe je deze kunt voorkomen.

Welk ongedierte kom je tegen in de lente?

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat de lente dit jaar erg vroeg is. Het zou zelfs kunnen dat je de eerste mug of vlieg al bent tegengekomen. Naar verwachting komt er meer ongedierte aan, zoals motten, mieren en kakkerlakken. In principe is dit geen probleem, maar ze weten helaas regelmatig toegang te vinden tot je huis of kantoorpand. Houd daarom de volgende plekken goed in de gaten:

Daken: gevleugelde insecten

Het is erg belangrijk om daken goed te onderhouden. De lichtste beschadiging kan door weersomstandigheden zoals harde wind en regen snel groter worden. Hierdoor kunnen openingen ontstaan die tegelijkertijd een groot ‘welkom’ zijn voor gevleugelde insecten als vliegen, wespen en horzels.

Zo kunnen vliegen makkelijk binnendringen om op zoek te gaan naar voedsel en broedplaatsen (we kennen allemaal wel het irritante gezoem…).

Daarnaast kan een kleine opening ook uitnodigend werken voor wespen en horzels. Dit zijn niet alleen vervelende insecten, ze kunnen ook gemeen steken. Vooral als de koningin een weg naar binnen weet te vinden, heb je een probleem.

Zorg er daarom voor dat kleine beschadigingen in het dak gelijk worden hersteld. Controleer ook regelmatig de afvoerpijpen op stilstaand water en afvalresten van de natuur (zoals mos, blaadjes en takjes).

Badkamer of keuken: kakkerlakken

Sommige kakkerlakken houden van vochtige plekken, terwijl andere kakkerlakken de voorkeur geven aan warme en droge ruimtes. In het voorjaar planten ze zich voort en kunnen ze eitjes gaan leggen in badkamers, maar ook achter ovens, vaatwassers en koelkasten. Een situatie die je meer dan graag wilt voorkomen!

Over het algemeen geef je de beestjes weinig kans door de ruimtes thuis of op kantoor goed schoon te houden. Regelmatig de poetsdoek erdoorheen dus!

Eventueel kun je gebruikmaken van mottenballen door deze her en der te verspreiden. Deze verspreiden een sterke geur waarmee je ongewenste gasten op afstand houdt.

Keuken: mieren

Zie je een mier door de keuken lopen? Dan weet je eigenlijk al hoe laat het is. Er is namelijk nooit een mier alleen op avontuur gegaan en in jouw huis terechtgekomen. De kans is dus groot dat er een mierennest in de buurt is. Mieren komen, net als kakkerlakken, op (zoete) afvalresten af. Houd de keuken daarom goed schoon en gooi afval gelijk weg.

Kelder: kelderkevers

In het voorjaar ontwaakt ook de kelderkever uit zijn winterslaap. Deze keversoort is dol op warme, donkere en vochtige ruimtes – zoals de kelder! Ze verspreiden een zeer onaangename geur, waardoor het echt geen pretje is om ze in je pand te hebben. Zorg er daarom voor dat alle openingen waar ze eventueel doorheen kunnen komen gesloten zijn. Probeer tegelijkertijd wel voor voldoende ventilatie te zorgen, zodat de warmte wegtrekt en de kelderkever een andere warme locatie moet zoeken.

Heb je ondertussen de rillingen gekregen? Niet nodig. Zolang jij je pand vanbuiten en vanbinnen goed onderhoudt, zal je weinig tot geen last krijgen van ongedierte. Heb je hier écht veel last van? Neem dan contact op met onze plaagdierbestrijding en we helpen je graag uit de brand. Het voorjaar is er immers om van te genieten!

 

Actuele berichten

Volg ons ook op:

Anton over zijn werk als bestrijdingstechnicus

30 juni 2023 Wij spreken Anton de Jonge, bestrijdingstechnicus bij ASB, over zijn werk. “Ik werk nu ruim twee jaar bij ASB. …

Meer lezen

Planten tegen insecten: de beste insectwerende planten

13 april 2023 De zomer komt er weer aan. Dan wil je natuurlijk het liefst onbezorgd in je tuin van de zon …

Meer lezen

Voorkom plaagdieren in je bedrijfskantine

17 mei 2022 Plaagdieren komen graag af op kantines en keukens. Voedsel genoeg! Gelukkig kun je plaagdieren afweren door de kantine goed …

Meer lezen

ASB op muizenjacht bij Dolmans

21 april 2022 Mark van Nieuwkoop is sinds twee jaar werkzaam bij ASB. Daar gaat hij in zijn rol als plaagdierbeheerser dagelijks …

Meer lezen

Lente! Met welk ongedierte kun je te maken krijgen?

8 april 2022 De lente is over het algemeen een heerlijk seizoen. De natuur komt namelijk weer tot leven! Aan de bomen …

Meer lezen

Dolmans en ASB gaan samen verder

1 maart 2021 Dolmans en ASB hebben besloten samen verder te gaan. Dit heeft geleid tot een samenvoeging van ASB en Dolmans …

Meer lezen

Artikel Vallei Business

4 juli 2019 Recent is ASB met onderstaand artikel in de Vallei Business verschenen.   ASB maakt de Foodvalley regio plaagdiervrij! Plaagdierbeheersing …

Meer lezen

Vliegenprobleem food producerend bedrijf

18 januari 2019 Bij een food producerend bedrijf speelde al gedurende de hele zomer een enorm vliegenprobleem. Hun vaste plaagdierbeheersingsbedrijf  had meerdere …

Meer lezen

Vogelwering in het Spoorwegmuseum

31 oktober 2018 Vogels kunnen veel overlast veroorzaken. Stankoverlast door de uitwerpselen, aantasting van de dakbedekking en gevelbeplating en de nesten kunnen …

Meer lezen

Behandeling houtaantasters

11 oktober 2018 Bij een prachtig oud bedrijfspand met een houten dakconstructie bleek na inspectie grote schade te zijn aangebracht door houtaantasters. …

Meer lezen