Voorkom plaagdieren in je bedrijfskantine

Voorkom plaagdieren in de keuken
Plaagdieren komen graag af op kantines en keukens. Voedsel genoeg! Gelukkig kun je plaagdieren afweren door de kantine goed te onderhouden en natuurlijk schoon te houden. Daarbij is het belangrijk dat iedereen samenwerkt voor een schone keuken. Met de tips in dit artikel voorkom je dat fruitvliegjes en muizen jouw nieuwe collega’s worden.

Wat zijn veelvoorkomende plaagdieren in keukens?

De keuken of kantine is de eerste ruimte in een bedrijfspand waar plaagdieren op af zullen komen. Als je zo’n ruimte niet goed onderhoudt en schoonmaakt, kun je ongewenste bezoekers aantreffen, zoals:

  • Muizen
  • (Fruit)vliegen
  • Mieren
  • Zilvervisjes
  • Wespen (in de zomer)
  • Kakkerlakken
  • Ratten

De basis voor een keuken of kantine zonder plaagdieren

Kortweg zijn er drie zaken belangrijk als je plaagdieren in je bedrijfskantine wilt voorkomen. Dit zijn:

  • Onderhoud van de keuken: gaten en kieren, houtrot en vocht trekken bijvoorbeeld plaagdieren aan.
  • Opruimen: tijdig afwassen, kruimels opvegen en bedorven voedsel weggooien.
  • Hygiëne: tijdig schoonmaken van koelkast, andere apparaten, keukenkastjes en aanrecht.

Maak afspraken met je collega’s

Niemand kan in zijn eentje de bedrijfskantine netjes en schoonhouden. Het is teamwork! Maak het schoon en opgeruimd houden van de kantine daarom regelmatig bespreekbaar. Daar bestrijd je niet alleen plaagdieren mee, maar zorg je tegelijkertijd voor een aantrekkelijke keuken of kantine. Want wat er opgeruimd uitziet, blijft vaak opgeruimd.

Sporen van plaagdieren? Onderneem op tijd actie

Als je een enkele keer een paar fruitvliegjes of zilvervisjes aantreft in je keuken of kantine, is dit niet meteen een plaag. Zeker niet als de kantine schoon is en goed onderhouden wordt. Bij sommige plaagdieren en sporen moet je wél goed opletten.

Muizen
Voor muizen geldt helaas altijd dat als je er één ziet, er meerdere in de buurt zijn. Muizen planten zich snel voort als ze zich nestelen in de buurt van eten. Vind je regelmatig muizenkeutels of zie je een muis lopen? Dan is hij zeker niet alleen. Hulp van plaagdierenbestrijding kan dan helpen.

Mieren
Mieren zijn nooit alleen. Als je mieren in je bedrijfskeuken aantreft zit er waarschijnlijk ergens een nest. Houd je keuken goed schoon en schakel zo nodig plaagdierbestrijding in. Een mierenlokdoos wil ook weleens helpen.

Je ziet dagelijks vliegjes op dezelfde plek
Grote kans dat deze vliegjes ergens op af komen, bijvoorbeeld op bedorven voedsel. In dat geval kan het verwijderen van de bedorven etenswaren helpen om ook de vliegen uit de keuken te verwijderen.

Je ruikt of signaleert schimmel
Schimmel is op zichzelf natuurlijk al vervelend, maar het is ook een waarschuwing voor vocht in je kantine. En warme, vochtige plaatsen zijn een aangename plek voor sommige plaagdieren, zoals kakkerlakken. Zorg er in dit geval voor dat je de oorzaak van de schimmel aanpakt.

Gooi ‘besmet’ eten meteen weg

Gooi etenswaren met sporen van plaagdieren altijd direct weg. Met sporen van plaagdieren bedoelen we bijvoorbeeld kapot geknaagde verpakkingen (muizen en ratten), uitwerpselen, of insecten in verpakkingen. Vanzelfsprekend speelt hygiëne hier een rol. Daarnaast verwijder je het plaagdier uit de kantine door het voedsel weg te gooien. Gooi besmet eten in een afgesloten zak in een container.

Zorg dat meubelen geen ruimte hebben tussen de voet en de muur

In keukens en kantines is het belangrijk dat meubelen geen open ruimte hebben tussen de voet en de muur. In zo’n smalle nis ontstaat een ideale schuilplaats voor muizen en insecten. Daarnaast krijgen vocht en schimmel vrij spel. Een goede keukenkast heeft een speciale inkeping zodat hij naadloos aansluit op de muur en de plint.

Hang een schoonmaakprotocol in de keuken

Een schoonmaakprotocol zorgt voor overzicht qua hygiëne in de keuken. Vaak kan er op zo’n protocol ook worden bijgehouden wanneer bijvoorbeeld de koelkast is schoongemaakt. Op de meeste protocollen in kantines en keukens staan richtlijnen voor het reinigen van apparaten, oppervlaktes en wanden. Voor een aantal bedrijven is een schoonmaakprotocol voor de keuken zelfs wettelijk verplicht!

Plaagdieren in je bedrijfskantine? Pak het probleem aan

Niemand heeft zin in onhygiënisch gezelschap in de keuken of kantine. Twijfel je of je de plaagdieren zelf uit je keuken kunt krijgen? ASB kan je hierbij adviseren of helpen.

Actuele berichten

Volg ons ook op:

Anton over zijn werk als bestrijdingstechnicus

30 juni 2023 Wij spreken Anton de Jonge, bestrijdingstechnicus bij ASB, over zijn werk. “Ik werk nu ruim twee jaar bij ASB. …

Meer lezen

Planten tegen insecten: de beste insectwerende planten

13 april 2023 De zomer komt er weer aan. Dan wil je natuurlijk het liefst onbezorgd in je tuin van de zon …

Meer lezen

Voorkom plaagdieren in je bedrijfskantine

17 mei 2022 Plaagdieren komen graag af op kantines en keukens. Voedsel genoeg! Gelukkig kun je plaagdieren afweren door de kantine goed …

Meer lezen

ASB op muizenjacht bij Dolmans

21 april 2022 Mark van Nieuwkoop is sinds twee jaar werkzaam bij ASB. Daar gaat hij in zijn rol als plaagdierbeheerser dagelijks …

Meer lezen

Lente! Met welk ongedierte kun je te maken krijgen?

8 april 2022 De lente is over het algemeen een heerlijk seizoen. De natuur komt namelijk weer tot leven! Aan de bomen …

Meer lezen

Dolmans en ASB gaan samen verder

1 maart 2021 Dolmans en ASB hebben besloten samen verder te gaan. Dit heeft geleid tot een samenvoeging van ASB en Dolmans …

Meer lezen

Artikel Vallei Business

4 juli 2019 Recent is ASB met onderstaand artikel in de Vallei Business verschenen.   ASB maakt de Foodvalley regio plaagdiervrij! Plaagdierbeheersing …

Meer lezen

Vliegenprobleem food producerend bedrijf

18 januari 2019 Bij een food producerend bedrijf speelde al gedurende de hele zomer een enorm vliegenprobleem. Hun vaste plaagdierbeheersingsbedrijf  had meerdere …

Meer lezen

Vogelwering in het Spoorwegmuseum

31 oktober 2018 Vogels kunnen veel overlast veroorzaken. Stankoverlast door de uitwerpselen, aantasting van de dakbedekking en gevelbeplating en de nesten kunnen …

Meer lezen

Behandeling houtaantasters

11 oktober 2018 Bij een prachtig oud bedrijfspand met een houten dakconstructie bleek na inspectie grote schade te zijn aangebracht door houtaantasters. …

Meer lezen